Skip to main content

In de laatste editie van de GP Racegame stellen we de vraag of Lewis Hamilton in de Grote Prijs van Hongarije meer dan 10 ronden de race zal leiden. Als we deze vraag vorig jaar hadden gesteld, was de kans groot geweest dat je ‘ja’ had ingevuld. Maar dit jaar ligt dat toch wat anders.

Mercedes, en met name coureur Lewis Hamilton, was de afgelopen jaren onverslaanbaar. Het Duitse team vierde met de Brit wereldkampioenschap op wereldkampioenschap, tot aan 2021 toen Max Verstappen de absolute nummer 1 werd. Waar Hamilton de afgelopen jaren oppermachtig was, is dat in 2022 totaal niet het geval. Het team heeft het zwaar maar lijkt de laatste tijd de weg naar boven weer te hebben gevonden. Afgelopen weekend nog stonden beide Mercedes coureurs op het podium, ook al was dat wellicht door de tegenvallende prestaties van Ferrari.

Dit seizoen wist de Brit slechts 5 keer op het podium te staan. Hij wist 2 keer als 2e te finishen en 3 keer als 3e. Het contrast met 2021 kan haast niet groter zijn toen hij 17 keer op het podium stond. Maar zoals gezegd lijkt het elke race een stukje beter te gaan met Hamilton.

2022: 297 ronden aan kop
In het hele vorige seizoen wist de Brit 297 rondes aan de leiding te rijden. In de GP van Hongarije van 2021 reed hij in totaal slechts 3 ronden aan kop en wist hij als 2e over de finish te komen. In het huidige seizoen komt de Brit niet verder dan in totaal 9 ronden aan kop te hebben gereden. Voor zijn thuispubliek reed hij op Silverstone 8 ronden aan kop en afgelopen weekend, in Frankrijk, leidde hij de race welgeteld 1 volle ronde. Met deze magere prestatie staat hij echter wel op de 5e plaats in de top 5 van ronden leiders. Hierbij de volledige top 5:

  1. Max Verstappen met 288 ronden aan kop
  2. Charles Leclerc met 276 ronden aan kop
  3. Sergio Perez met 83 ronden aan kop
  4. Carlos Sainz met 52 ronden aan kop
  5. Lewis Hamilton met 9 ronden aan kop

Optimale prestatie in combinatie met fouten van anderen
Hoewel zijn statistieken dus nog niet zijn om over naar huis te schrijven, zijn er voor Hamilton wel kansen om de race meer dan 10 ronden te leiden. Het weer zal tijdens de kwalificatie een grote rol gaan spelen. Wanneer Hamilton optimaal weet te presteren tijdens de quali en wellicht kan profiteren van fouten van anderen, kan hij zondag vanaf pole position vertrekken. Met zijn immense ervaring is het niet ondenkbaar dat hij de eerste fase van de race een mogelijke koppositie weet te handhaven voor meer dan 10 ronden.

Speel nu mee!
Hoe groot is de kans dat zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton zondag de race meer dan 10 ronden zal leiden en met een beter gevoel de zomerstop ingaat? Als jij het antwoord op deze vraag denkt te weten, kun je de eerste stap zetten naar de winst van € 2.500,-. Vul nu hier jouw voorspelling en doe mee met de GP Racegame.

 

Beeld: Pro Shots / SIPA USA