Skip to main content

Na de kwalificatie is het vandaag eindelijk zo ver: Raceday! Om 20:00 uur Nederlandse tijd gaan de lampen uit voor een race die, op basis van de kwalificatie, een spannende race gaat worden.

Max Verstappen pakt pole position
Na een knotsgekke en kletsnatte kwalificatie start Max Verstappen vandaag vanaf pole position. Een zeer gunstig uitgangspunt voor hem, nu zijn directe rivalen in het kampioenschap verder op de grid moeten starten. Leclerc heeft, vanwege een motorwissel, een gridstraf aan zijn broek waardoor hij vanaf de 19e plek vertrekt. Verstappen’s andere rivaal, Sergio Perez, had te maken met koude remmen en schoot van de baan af. Hij vertrekt zondag vanaf plek 13.

Verrassingen tijdens de kwalificatie
De kwalificatie had nog een verrassing in petto. Als Verstappen vanaf pole naar de 2e plek kijkt, ziet hij daar de oud wereldkampioen Fernando Alonso staan. Op het nippertje wist hij de 2e plek te bemachtigen en start zondag net voor Carlos Sainz.

Op de grid staat Sainz naast toch wel een andere verrassing: zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. De afgelopen weken had de coureur van Mercedes het niet makkelijk en leek de top toch te ver weg. Daarnaast had hij te maken met een teamgenoot die beter presteerde dan Hamilton zelf. Niet voor niets staat de andere coureur van Mercedes, George Russel, op de 4e plek in het kampioenschap met 99 punten terwijl Hamilton met slechts 62 punten op de 6e plek staat. Russel is de enige coureur dit F1 seizoen die alle 466 ronden heeft uitgereden.

Hoewel de trainingen en de kwalificatie een echt waterballet waren, ziet het er naar uit dat het tijdens de race droog blijft als Max Verstappen zondag aan zijn 150e race in de F1 begint. Als hij deze wint, is het Circuit Gilles-Villeneuve het 18e circuit waar hij een race wint. In Canada is zijn hoogste notering echter de 3e plek.

Carlos Sainz is echter ook niet uit te vlakken voor de winst. Op dit moment is hij de coureur die de meeste punten wist te winnen zonder ook maar 1 GP te winnen. Wellicht brengt hij daar vandaag verandering in.

De GP van Canada heeft alles in huis om er vandaag een mooie racedag van te maken. Zondagavond, even voor 22:00 uur Nederland, weten we er met de volle buit naar huis gaat en of Max Verstappen zijn voorsprong in het kampioenschap weet te vergroten.

 

Beeld: Pro Shots / Panoramic
Data: Gracenote