Skip to main content

Eén van de vragen in de GP Racegame is wie de eerste 6 plaatsen op de grid bezetten bij aanvang van de race. En vanwege het voorspelde weer, kan de grid er misschien wel eens heel verrassend uit gaan zien. 

Het is de 1e vraag als je de GP Racegame gaat spelen: wie staan er op de eerste 6 plaatsen op de grid? Met andere woorden: welke 6 coureurs weten zich als beste te kwalificeren? In de regel kun je een aantal coureurs uitsluiten voor deze posities. De kans dat bijvoorbeeld Mick Schumacher of Nicholas Latifi een pole position weten te scoren, is simpelweg zeer klein omdat de prestaties van de auto’s achterblijven bij de rest van het veld. Maar als het regent, ontstaat er vaak een andere F1 werkelijkheid en levert dat knotsgekke situaties op.

Dat het weer dit weekend een grote rol kan gaan spelen in de kwalificatie is een belangrijke factor om mee te nemen bij het beantwoorden van deze vraag. Een natte baan leidt niet automatisch tot een startgrid die vergelijkbaar is met vorige races.

Weerbericht
De eerste vrije trainingen lijken droog te gaan verlopen maar vanaf vrijdagmiddag ontstaan er boven het Hongaarse circuit stapelwolken. De zon zal moeite hebben met doorbreken waardoor de baantemperatuur koeler zal zijn. Dit is van belang voor de banden. Maar wanneer de zon doorbreekt, kan de baan een temperatuur bereiken van 45 graden. De zwakke wind zal geen rol van betekenis spelen.

Er valt regen maar tijdens quali blijft het mogelijk droog
Maar voor de zaterdag is het een heel ander verhaal omdat er regen wordt voorspeld. Veel regen. De verwachting is dat het tijdens de derde vrije training kletsnat zal zijn, met mogelijk kans op onweer. In de loop van de middag trekken de meeste buien weg en zal de zon weten door te breken. Tijdens de kwalificatie betekent dit dus dat de teams te maken krijgen met een baan die nat, of natter is, en die geleidelijk zal opdrogen. Maar vooralsnog is het nog onduidelijk wanneer dit het geval zal zijn. Het is namelijk nog niet uitgesloten dat het tijdens de kwalificatie zal regenen.

Dit betekent nogal wat voor de bandenkeuzes. Als de baan langzaam opdroogt, zullen teams hun coureurs op de regenbanden naar buiten sturen en dan hopen dat ze door kunnen met intermediates en eindigen met slicks. Daarmee kan er een situatie ontstaan dat de coureurs in Q1 een andere rijstijl en andere omstandigheden zullen hebben dan in Q3. De vraag is dan ook welke coureur in Q1 op een nattere baan voor een verrassing weet te zorgen door in natte omstandigheden ineens naar een volgende sessie zullen gaan.

Maar het betekent ook dat er voor coureurs een uitdaging ligt om de auto óp de baan te houden. Het bochterige circuit kan in natte situaties misschien wel eens gaan leiden tot verrassende beelden doordat coureurs de baan afvliegen. Zo weten we dat Verstappen in de regel een goede regenrijder is maar ook hij kan een foutje maken en eraf vliegen waardoor andere coureurs weten te profiteren.

Speel nu mee!
Wie start er zondag vanaf pole position? Denk jij het antwoord te weten? Speel dan gratis mee door jouw antwoorden in te vullen in de GP Racegame. Als je 10 vragen goed hebt beantwoord, win jij € 2.500,-. Je kunt meespelen door hier te klikken.

 

Beeld: Pro Shots / SIPA USA