Skip to main content

De GP van Canada wordt verreden op het Circuit Gilles Villeneuve. Maar wat is dat voor circuit? We vertellen er graag iets meer over zodat jij optimaal bent voorbereid op de 10 vragen in de GP Racegame.

Wanneer de F1 deze week neerstrijkt in Canada, beginnen de coureurs aan de 9e ronde van het kampioenschap van de Koningsklasse. Na 2 jaar afwezigheid vanwege Corona, wordt er dit weekend eindelijk weer gereden op het Circuit Gilles Villeneuve; een echte klassieker binnen de F1.

Het circuit
Nabij Montreal ligt het stratencircuit Gilles Villeneuve. De eerste race had er niet mooier kunnen zijn: Gilles Villeneuve behaalde er voor eigen publiek zijn eerste overwinning. Al zou het circuit pas jaren later zijn naam gaan dragen. De F1 rijdt er 70 ronden en elke ronde is 4.361 meter lang, oftewel iets meer dan 4 kilometer. De snelste ronde ooit op dit circuit stamt alweer uit 2004 toen Valtteri Botas er 1:13:078 deed van start tot finish. Zowel Lewis Hamilton als Michael Schumacher zijn recordhouder qua aantal overwinningen; beiden stonden er 7 keer op de hoogste trede van het podium.

Zoals in elke race zullen, zullen coureurs ook in Canada proberen om bij de 1e bocht al plekken te winnen. Dat kan best wel eens wat beschadigde auto’s opleveren. Het stuk van de start tot de 1e bocht is vrij kort en direct na bocht 1 volgt een haakse bocht naar rechts. Eén van de 2 DRS zones ligt bij de start, dus de bochtencombinatie 1 en 2 zullen ongetwijfeld een grote bijdrage leveren aan de spanningen.

Ook in bocht 6 kan spannend worden. Het gaspedaal zal vol worden ingetrapt omdat je als coureur zijnde een goede exit wil hebben voor het lange, rechte stuk.

Maar vooral bocht 10 heeft het in zich om een rol te spelen tijdens de race. Uitkomen bocht 9 met een DRS detectiepunt zullen veel coureurs volledig los gaan. Om dan vol in de ankers te gaan bij bocht 10, de haarscherpe bocht. De coureurs mogen wat dat betreft blij zijn dat er vooralsnog geen regen is voorspelt op het circuit. Voor de coureurs is het belangrijk om bocht 10 goed in te rijden omdat bij een goede exit er veel snelheid mee kan worden genomen richting het rechte stuk, met de DRS zone. Een goede exit van deze bocht zal ongetwijfeld tot inhaalacties op dit deel van de baan gaan leiden.

Wall of Champions
Maar vergeet niet dat aan het einde van de ronde de Wall of Champions ligt. Deze laatste bocht dankt zijn naam aan crashes waarbij voormalige wereldkampioenen bij betrokken waren. Zo waren het Damon Hill, Michael Schumacher en Jacques Villeneuve die in 1999 allemaal tegen de muur reden. Maar ook Jenson Button en Sebastian Vettel hebben deze muur al eens van té dichtbij bekeken.

 

Bron foto: Pro Shots / Zuma Press