Skip to main content

Terwijl er in de F1 discussie gaande is of de GP van België op de kalender moet blijven – coureurs zijn eensgezindheid en willen er blijven racen – gaat er komend weekend in ieder geval wel gewoon geracet worden. De zomerstop zit er op en het seizoen gaat weer beginnen.

De race in België wordt gereden op het circuit Spa-Francorchamps. Sinds er een F1 race in België is, is deze altijd op dit circuit verreden. Komend weekend staat alweer de 67e editie op het programma. Alleen de GP’s van Groot-Brittannië, Italië en Monaco zijn vaker georganiseerd. Er werd 73 keer gereden op Silverstone, 72 keer in Italie en Monaco mocht al 68 keer de F1 verwelkomen.

Racen achter de safety car
Vorig jaar was deze race de langste op de kalender; als we tenminste kijken naar de afstand. Spa is 7 kilometer en 4 meter lang. Vorig jaar had Spa de eer om de kortste F1 in de historie op zijn naam te schrijven. De race werd 3 uur uitgesteld vanwege zeer hevige regen. Uiteindelijk is de race gestart áchter de safety car. Het doel was om tenminste 2 rondes te rijden om überhaupt punten toe te kennen maar omdat er minder dan 75% van de raceafstand werd gereden, kregen de eerste tien coureurs maar de helft van het normale aantal punten. Deze race werd gewonnen door Max Verstappen. George Russel eindigde met zijn Williams als 2e en de laatste plek op het podium werd ingenomen door Mercedes-coureur Lewis Hamilton.

De laatste 7 races werden gewonnen door 1 van de coureurs die op voorste rij stonden. Van deze 7 races werden er 6 gewonnen door de pole sitter en 1 door de nummer 2. De laatste keer dat Spa werd gewonnen door de 2e auto op de grid, was in 2018 toen Vettel voor Ferrari de buit binnenhaalde. Van de coureurs die komend weekend hoogstwaarschijnlijk aan de start zullen verschijnen, wonnen er al 5 man eerder de GP van België: Hamilton (4x), Vettel (3x) en Ricciardo, Leclerc en Verstappen allemaal 1 keer. De constructeur die in Spa veruit de meeste races wist te winnen, is Ferrari. Ze wonnen deze race 18 keer waarvan Leclerc de laatste keer was in 2019.

Weerbericht
De grote vraag is natuurlijk hoe het weer dit jaar zal zijn. Vanwege de ligging laat het weer in Spa zich moeilijk voorspellen: het kan vriezen en het kan dooien. Voor komend weekend ziet het er op het moment van schrijven niet verkeerd uit en lijken we niet bang te hoeven zijn voor een herhaling van vorig jaar. Er is een serieuze kans dat de kwalificatie nat zal zijn maar vooralsnog blijft het op zondag droog.

Voorspel en maak kans op € 2.500,-!
Hoe gaat de kwalificatie verlopen nu er een kans op regen is? Welke coureurs gaan de eerste 6 plaatsen bezetten? Vul hier jouw GP Racegame voorspellingen in en maak kans op de hoofdprijs van € 2.500,-!

 

Beeld: Pro Shots / Panoramic
Data: Gracenote