Skip to main content

Elke race kan een coureur de award winnen voor de snelste pitstop. Hoewel hij wordt toegeschreven aan de coureur, is het natuurlijk echt een teamprestatie. Elke race strijden alle pit teams tegen elkaar om de snelste pitstop af te leveren en dat zonder het maken van fouten. 

Al jaren prijkt het team van Red Bull aan de bovenkant van de lijstjes over snelle pitstops. Inmiddels zijn er al geruime tijd veranderingen doorgevoerd waardoor een pitstop niet korter mag zijn dan 2 seconden. Niet elk team slaagt er in om een goede pitstop te maken. Zo weet iedereen nog wel de pitstop van 2021 Bottas toen hij nog bij Mercedes reed. Pas in de fabriek slaagde men erin om een band eraf te halen. Maar er zijn ook altijd teams die structureel goed zijn met pitstops. Teams trainen hun crew er dan ook regelmatig op.

2022
DHL geeft elke race de DHL Fastest Pitstop Award uit. Die gaat naar het team dat in die race de snelste pitstop wist te maken. Als we kijken naar alle races dit seizoen, zien we dat McLaren al 4 keer de allersnelste was. Dit was in Bahrain, Saudi-Arabië, Emilia-Romagna en Oostenrijk. Drie keer was de crew van Daniël Ricciardo het snelste, en 1 keer was de crew van Lando Norris het snelst. Red Bull heeft dit seizoen 3 keer de snelste stop gehad namelijk in Australië, Miami en Monaco. Alle drie de keren betrof dit het team van Sergio Perez.

Alpine heeft dit seizoen ook al laten zien dat ze een snelle pitstop kunnen maken. Het team van Fernando Alonso was in Azerbaijan en in Groot-Brittannië het snelste van de hele grid. Ferrari heeft dit seizoen nog maar 1 keer een snelste pitstop gemaakt. In Spanje was de crew met 2.23sec het snelste.  Ook Williams wist dit jaar maar 1 keer deze award te winnen. De auto van Alexander Albon stond slechts 2,38sec in de pit.

Als we kijken naar de snelste tijd dit seizoen, dan heeft Ferrari tot op dit moment het record in handen. De volledige tijdenlijst bekijk je hieronder

Bahrain McLaren Daniel Ricciardo 2.31s
Saudi-Arabië McLaren Daniel Ricciardo 2.41s
Australië Red Bull Sergio Perez 2.27s
Emilia-Romagna McLaren Lando Norris 2.27s
Miami Red Bull Sergio Perez 2.33s
Spanje Ferrari Charles Leclerc 2.23s
Monaco Red Bull Sergio Perez 2.30s
Azerbaijan Alpine Fernando Alonso 2.74s
Canada Williams Alex Albon 2.38s
Groot-Brittannië Alpine Fernando Alonso 2.43s
Oostenrijk McLaren Daniel Ricciardo 2.25s

 

In de GP Raceweek voor de Grote Prijs van Frankrijk, zijn er meerdere vragen over de pitstops. Eén van die vragen is welk team tijdens de GP van Frankrijk de snelste pitstop gaat hebben. Een andere vraag is of Red Bull tenminste 1 pitstop zal hebben onder de 2,7 seconden. Wat denk jij? Gaat één van de Red Bull pitcrews erin slagen? Vul dan nu hier jouw voorspelling in en maak kans op € 2.500,-!

 

 

Beeld: Pro Shots / SIPA USA