Skip to main content

Met het raceweekend voor de boeg, is het een goed moment om naar een aantal opvallende statistieken te kijken. Deze informatie kun je natuurlijk ook gebruiken voor het beantwoorden van de 10 vragen in de GP Racegame.

Verstappen is al recordhouder
Max Verstappen (2018, 2019 en 2021) is samen met Alain Prost (1983, 1985 en 1986) de recordhouder voor de meeste overwinningen in de Grote Prijs van Oostenrijk, een race die al voor de 35e keer wordt georganiseerd. Verstappen won vorig jaar ook de GP van Stiermarken en dat betekent dat hij de enige coureur is met 4 overwinningen op het thuiscircuit van Red Bull.

Verstappen vs Bottas 2 – 2
Op het circuit worden dit weekend 3 ‘races’ verreden: we hebben namelijk voor de 2e keer dit seizoen een ‘sprintweekend’. Vorig jaar is men begonnen met dit nieuwe concept en in totaal zijn er sindsdien 4 van dit soort weekend geweest. Twee van deze sprintkwalificaties zijn gewonnen door Verstappen (GP van Groot-Britannië 2021, GP van Emilia-Romagna 2022). De andere twee sprintkwalificaties zijn gewonnen door Valtterie Bottas. Hij won de sprintkwalificaties in 2021 bij GP van Italië en in datzelfde jaar ook de GP van Sao Paulo.

Bottas heeft overigens al 7 keer op het Red Bull Ring podium gestaan, meer dan welke andere coureur. Twee keer stond hij er als winnaar, in 2017 en 2020.

Verstappen op gelijke hoogte met Jackie Stewart and Mark Webber?
Vorige week schreven we al dat Verstappen bij een winst op Silverstone, op gelijke hoogte kon komen met Jackie Stewart. Stewart staat 8e in de lijst aller tijden met meeste Grand Prix overwinningen. Verstappen staat 9e en kan bij een winst in Oostenrijk ook op de 8e plaats komen. Verstappen kan in ieder geval Mark Webber evenaren als het gaat om coureurs die de meeste races zijn gestart voor Red Bull. Als Verstappen zondag start, heeft ook hij 129 races in dienst van Red Bull gereden.

Komt er een unicum aan voor Perez?
Sergio Perez maakt ook kans om met de trofee naar huis te gaan. Als het hem lukt om in Oostenrijk te winnen, heeft hij voor het eerst in zijn carrière meerdere F1 races in één seizoen gewonnen. Hij heeft in totaal 3 overwinningen: in 2020, 2021 en in 2021. Voor Perez is het daarom van belang om beter te presteren dan Verstappen. Waar hij zichzelf vorig jaar slechts 2 keer hoger dan Verstappen wist te klasseren, zit hij nu al op 3 keer. En het seizoen is nog niet eens halverwege.

Kansen voor Sainz
Na de vorige race zal ongetwijfeld het vertrouwen bij Carlos Sainz zijn toegenomen. Wanneer hij ook deze race weet te winnen, is hij samen met Lewis Hamilton (2007) en zijn teamgenoot Charles Leclerc (2019) de enige coureur die deze eeuw die een GP weet te winnen direct na zijn allereerste overwinning. Wat in het voordeel van Sainz spreekt, is dat hij dit seizoen, samen met Verstappen, de enige coureur is die in 2022 in alle kwalificatiesessie Q3 heeft weten te bereiken. Daar tegenover staat wel dat Ferrari dit seizoen de minsten ronden van alle constructeurs heeft gereden: 944 in totaal.

Treurige reeks voor Hamilton
Tot slot kan Hamilton niet ongenoemd blijven. Hoewel hij dit seizoen als enige coureur alle 10 races de auto over de finish heeft gebracht, is de zevenvoudig wereldkampioen er al 11 opeenvolgende races niet in geslaagd om de hoogste trede van het podium te bereiken. Dit is voor het eerst in zijn carrière. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar de kans dat deze reeks voor hem wordt gestopt in Oostenrijk, lijkt klein. In elk van de laatste 5 Oostenrijkse GP’s (m.u.v. de GP van Stiermarken) haalde hij het podium niet. De laatste keer dat hem dit wel lukte, was in 2016 toen hij in de allerlaatste ronde zijn teamgenoot Nico Rosberg wist in te halen.

Na het lezen van deze heb je alles in huis om de vragen voor de Grote Prijs van Oostenrijk in te vullen. Als jij alle 10 de vragen goed hebt beantwoord, heb je € 2.500,- gewonnen. Meespelen doe je hier.

 

Beeld: Pro Shots / SIPA USA
Data: Gracenote