Skip to main content

Nu de GP Van Frankrijk voorbij is, verhuist het hele F1 circus direct naar de Hungaroring in de buurt van Boedapest voor de Grote Prijs van Hongarije. Hier wordt de laatste race voor de zomerstop gereden. Zoals gebruikelijk blikken we terug op het raceweekend van vorig seizoen.

Daarbij kijken we eerst naar de kwalificatie. Deze informatie kun je natuurlijk gebruiken bij het geven van jouw voorspellingen voor de GP Racegame.

Q1
Na de race in Engeland was het klip en klaar dat de strijd om het kampioenschap hevig zou worden. Elke race zou van belang worden en daarmee dus ook de kwalificatie. In Q1 zagen we dat Valtteri Bottas een goede run had en dat moest ook wel. In die tijd draaide de geruchtenmolen op volle toeren over de toekomst van de Fin bij Mercedes. Hoewel hij een sterke run had, was Max Verstappen nét iets beter. Daartegen had zijn teamgenoot, Sergio Perez, wel moeite om een goede tijd neer te zetten. Hij zette uiteindelijk een tijd neer die net voldoende was om niet te stranden in Q1.

In Hongarije is het motorvermogen niet het belangrijkste, iets wat goed uitkwam voor Ferrari. Ferrari kon in 2021 niet structureel meedoen om de prijzen maar het technische circuit in Hongarije bood ook hen zicht op een goede plek. Carlos Sainz reed in Q3 naar de 4e plaats. De coureurs die Q2 niet haalden, zijn geen verrassing. Mick Schumacher kwam überhaupt niet in actie na zijn crash in de vrije training. Ook zijn teamgenoot Nikita Mazespin strandde in Q3. De beide Williamse konden ook geen eieren breken; Nicholas Latifi en George Russel stapten na Q3 de auto uit. De laatste afvaller was Yuki Tsunoda.

Q2
Nadat de eerste run er voor de meeste coureurs opzat, werd de rode vlag gehesen. Sainz parkeerde zijn auto in de vangrail en de kwalificatie werd dus stil gelegd. Dit was natuurlijk enorm jammer voor hem omdat hij in Q1 erg goed voor de dag kwam. Na de herstart van de sessie, rijden bijna alle coureurs op de softs. Behalve Bottas. Hoewel de Fin zijn tijd wist te verbeteren, ziet hij toch Pierre Gasly, Lando Norris en Fernando Alonso aan hem voorbij gaan. Verstappen zette de snelste ronde neer op de softs maar de vraag is of dit een goede call van het team is geweest.

Ook Hamilton kiest voor de softs en gaat als laatste de baan op. Daarmee lag de druk bij Verstappen terwijl Hamilton alleen maar hoefde te reageren op de tijd van Verstappen. Uiteindelijk liet Hamilton zijn ronde zelfs lopen. Vooralsnog hoefde Verstappen zich nog geen echte zorgen te maken. De gebruikelijke top van het veld gaat gewoon door naar Q1 en dat is inclusief Perez die nu een P4 wist te scoren.

Carlos Sainz, Antonio Giovinazzi, Kimi Raikkonen, Lance Stroll en Daniël Ricciardo vielen af en kwamen niet meer in actie.

Q3
Hoewel Verstappen in Q3 een goede run heeft met een tijd van 1:15:9 is dit nog niet voldoende voor pole position. Eerst wordt hij met tweetienden gepasseerd door Bottas en daarna rijgt Hamilton de paarse sectoren aaneen. Perez heeft dan weer een halve seconde achterstand op Verstappen en sluit dus aan met een voorlopige 4e plek. In de laatste run is het Lewis Hamilton die als eerste de pit uitgaat. Hij rijdt echter wel ontzettend langzaam waardoor het er zelfs even op lijkt dat Verstappen niet genoeg tijd gaat hebben voor zijn laatste run. Hoewel de Nederlander nog tijd heeft, geldt dit niet voor zijn teamgenoot Perez die dus zijn tijd niet kan verbeteren.

Hoewel Verstappen wel zijn tijd weet aan te scherpen, blijkt het niet genoeg voor een pole position. Die gaat naar Lewis Hamilton. Het team van Mercedes weet de hele eerste startrij te blokkeren met de Nederlander op P3, gevolgd door Sergio Perez. Gasly, Norris, Leclerc Ocon, Alonso en Vettel complementeren de rest van de grid.

Op die zaterdag wist Verstappen dus dat hij werk te doen had ten opzichte van de Mercedessen.

Wie staan er volgens jou op de 1e zes plaatsen na de kwalificatie? Vul jouw voorspelling hier in. Vergeet niet om vóór de start van de race 9 andere voorspellingen in te vullen en zo kans te maken op de hoofdprijs van € 2.500,-!

 

Beeld: Pro Shots / Panoramic