Skip to main content

In het wekend van 2 en 3 juli strijkt de hele F1 wereld neer in SIlverstone voor de oudste Grand Prix op de kalender. Lewis Hamilton, George Russel en Lando Norris reden hun thuisrace op dit legendarische circuit.

 

De race van 2021
Het Silverstone weekend van 2021 is de boeken ingegaan als een historische race. Zo vond er de allereerste sprintkwalificatie plaats die Max Verstappen op zijn naam heeft gezet. De Nederlander startte hierdoor vanaf pole position met naast zich Hamilton en achter zich de andere Mercedes: Valtteri Bottas. Nu we terugkijken, is het ook goed om te weten dat Charles Leclerc met zijn Ferrari vanaf de vierde plek mocht starten.

Het drama in Copse Corner
Bij de start was de Nederlander goed weg. Maar hij voelde al direct de druk van Hamilton. Al vroeg na de start gaat het dan helemaal mis. De crash waarvan iedereen wist dat die zou komen: de regerend wereldkampioen Hamilton en de hongerige Verstappen crashten in Copse Corner. Verstappen schoot van de baan en kreeg een klap te verduren van 51G! Hij kon zelf uit de auto stappen maar het was al snel duidelijk dat hij behoorlijk beduusd was en ter controle naar het ziekenhuis werd afgevoerd. De rode vlag werd gehesen en de race werd stilgelegd.

Herstart
Charles Leclerc wist van deze crash te profiteren omdat ook Hamilton, die als tweede lag, de race niet direct kon voortzetten. De Monegask was Valtteri Bottas bij de start al snel voorbij en reed, tot de crash van Hamilton en Verstappen, op de derde plaats. Bij de herstart van de race mocht de Ferrari coureur dan ook vanaf de eerste positie wegrijden.

Het zag er lang naar uit dat Leclerc deze race op zijn naam zou schrijven maar vlak voor het einde werd Leclerc ingehaald door Hamilton. Door deze inhaalactie in de voorlaatste ronde, wist de Brit zijn thuiswedstrijd te winnen. Charles Leclerc eindigde als tweede en Bottas kwam als derde over de finish. De tijdsstraf van 10 seconden die Hamilton kreeg voor zijn aandeel in de crash met Verstappen, had geen invloed op zijn podiumplek.

Het punt voor de snelste ronde werd overigens op het einde weggehaald bij Hamilton. Niemand minder dan Sergio Perez, die als teamgenoot van Verstappen in de achterhoede een haast onzichtbare race reed, snoepte het punt van Hamilton af. Perez eindigde overigens als 16e en mocht het punt niet op zijn naam bijschrijven.

Kampioenschap
De titelstrijd werd door deze race alleen maar spannender. Verstappen leidde het kampioenschap ook na Silverstone maar het gat met Hamilton werd met diens zege wel een stuk kleiner. De achterstand van de Brit bedroeg op dat moment nog maar 8 punten. En ook bij het kampioenschap voor de constructeurs was het enorm spannend. Na Silverstone stond Red Bull eerste met 289 punten terwijl Mercedes er op dat moment 285 had.

 

Beeld: Proshots