Skip to main content

De Grote Prijs van Frankrijk was een onwijs spannende race! Dat begon al met de kwalificatie doordat werd aangenomen dat dit circuit vooral een Mercedes circuit zou zijn. Maar de 2021 versie liep anders. In deze blog blikken we terug op die spannende race.

Sommige races worden puur op pace gewonnen. In andere races weet een coureur op het podium te eindigen door mechanische problemen bij concurrenten of simpelweg door race uitvallers. Maar wellicht zijn races die gewonnen worden door de strategie het meest spannend. De Grote Prijs van Frankrijk van 2021 was zo’n race.

Verstappen wist op de zaterdag al de pole position te veroveren met Hamilton op de 2e plaats. Maar de koppositie verloor hij al in de eerste bocht door een klein momentje. Voor de Nederlander zat er niets anders op dan aan te haken bij de zevenvoudig wereldkampioen Hamilton. Daar had hij al een hele kluif aan want de voorsprong van Hamilton liep elke ronde verder op. Al na 15 ronden keek Verstappen naar een achterstand van 3 seconden.

Druk vooraan in het veld
Met een undercut van Bottas probeerde Mercedes Verstappen te passeren. Maar Red Bull reageerde direct en hij kon Valtteri Bottas voor blijven. Daardoor moest Hamilton ook reageren en hij kwam achter Verstappen terug op de baan. Het plan van Mercedes om Verstappen op strategie een streek te leveren, mislukte dus. Op dat moment reed Hamilton op 2 seconden achter de Nederlander en had de Brit een voorsprong van 2 seconden op zijn teamgenoot Bottas. Maar door alle pit stops was het Sergio Perez die de wedstrijd leidde in de andere Red Bull. Het team van Red Bull had duidelijk een andere strategie voor de Mexicaan.

Verstappen veroverde knap de leiding
Verstappen kon echter géén afstand nemen van Hamilton, die ook nog vaak DRS voordelen had. Op het lange rechte stuk wist Hamilton steeds erg dichtbij Verstappen te komen. De steun die Verstappen nog had van Perez, verdween in ronde 25 toen de Mexicaan de pits opzocht. Hij kwam terug op de baan op de 4e plaats maar wel met 20 seconden achterstand op Bottas. De grote vraag was of de banden van Verstappen en Hamilton het wel zouden houden tot het einde. Het tempo lag namelijk erg hoog. Bottas was al afgehaakt maar plots leek ook Hamilton niks meer te kunnen doen. Hij had een achterstand van 3 seconden met nog 20 ronden te gaan.

Tweede pitstop voor Verstappen!
Tegen ieders verwachting in, kreeg Verstappen de opdracht voor een tweede pitstop. Hij wisselde van de harde band naar de medium band. Toen hij terug kwam op de baan, reed hij niet langer aan kop. De opdracht voor de Nederlander was duidelijk: je hebt een gat dicht te tijden van 19 seconden op Hamilton. Stoïcijns voerde Verstappen het tempo op en wist optimaal te profiteren van zijn nieuwe banen. Hij verkleinde de achterstand met 2 seconden per ronde.

Tien ronden voor het einde van de race, voelde Bottas de hete adem van Verstappen in zijn nek. De Fin kon echter weinig uithalen en Verstappen was hem dan ook snel voorbij. Zijn achterstand op Hamilton was nu nog maar 5 seconden. Een enorme opgave voor hem omdat zijn banden ook meer slijtage vertoonden én omdat Hamilton zijn banden goed wist te managen. Met nog 5 ronden te gaan en een achterstand van 3 seconden, moest Verstappen alles uit de kast trekken.

Gewaagde strategie van Red Bull in slot van de race
Het slot van de race ontvouwde zich en was enorm spannend. Met nog twee ronden te gaan wist Verstappen zich in de DRS van Hamilton te rijden en had Hamilton dus nog maar minder dan een seconde voorsprong. De grote vraag was of de zeer gewaagde strategie van Red Bull goed zou uitpakken. Maar aan het einde van het lange rechte stuk, in de een na laatste ronde, gebeurde het dan toch: Verstappen kon Hamilton inhalen en reed aan kop van het veld. Het was de Nederlander die met de winst huiswaarts keerde.

Wie op dat moment dan zou denken dat naast Verstappen en Hamilton ook Bottas op het podium zou staan, kwam bedrogen uit. Niemand minder dan Sergio Perez wist de tweede Mercedes in te halen en mocht de 3e plaats innemen. De race was een enorme opsteker voor het team van Red Bull maar wellicht een nog grotere domper voor Mercedes.

Wint Verstappen ook in 2022?
Na het huzarenstukje van 2021 is het de vraag of Max Verstappen dit jaar ook de Grote Prijs van Frankrijk op zijn naam weet te schrijven. De laatste race, de GP van Oostenrijk, toch een thuisrace, wist hij immers niet te winnen. Wat denk jij? Voorspel de uitkomst van de race en als je alles goed hebt, win je € 2.500,-! Meedoen met de GP Racegame doe je hier.

Beeld: Pro Shots / SIPA USA