Skip to main content

Hoe ging de kwalificatie van 2021 er in Le Castellet ook aan weer aan toe? Om jou te helpen met het beantwoorden van de vragen, blikken we hier terug op de kwalificatie van vorig jaar.

Q1
Op het circuit Paul Richard verwachtte iedereen vorig jaar dat Mercedes de eerste 2 startposities zouden bezetten. Maar niemand minder dan Max Verstappen bezorgde Red Bull de eerste pole position bij een France F1-race. Naast Verstappen stond Hamilton, Bottas stond op plek 3 en Sergio Perez mocht de racer vanaf de 4e positie beginnen.

De kwalificatie voor de Grote Prijs van Frankrijk was nog niet goed en wel onderweg en de rode vlag werd gehesen. In zijn debuutseizoen reed Yuki Tsunoda zijn AlphaTauri de bandenstapels in. Aan de voorkant van het veld werd Q1 besloten met een virtuele pole voor Verstappen die twee tienden voorsprong had op Lewis Hamilton. Bottas en Perez stonden op dat moment op P3 en P4.

Uitvallers Q1: Tsunoda, Stroll, Mazepin, Raikkonen en Latifi.

Q2
Op dat moment begon Q2 met een verbazing: Mick Schumacher wist zijn Haas naar de 2e kwalificatie te rijden, zijn hoogste notering in dat seizoen. Helaas wist hij dit niet door te zetten naar Q1. Vlak voor het einde van deze sessie parkeerde ook hij zijn auto in de bandenstapels en zag de wedstrijdleiding zich genoodzaakt om wéér de rode vlag te hijsen.

Uitvallers na Q2: Schumacher, Russel, Giovinazzi, Vettel en Ocon

Q3
Verstappen begon Q3 sterk en zette in zijn eerste run een scherpe tijd neer: 1:30:025. Lewis Hamilton wist de Nederlander te naderen tot op vier tienden van een seconden. Perez had een halve seconde achterstand op Verstappen. Bottas kwam er in zijn eerste run niet aan te pas. Hij wist net voor Sainz te blijven op de 4e plek. In de laatste minuten van Q3 schoten alle coureurs weer de baan op om op zoek te gaan naar pole position. Verstappen scherpte zijn tijd verder aan en wist aanvallen van Hamilton, Bottas en Perez te pareren. Hiermee bezorgde Verstappen Red Bull voor het eerst een pole position in een Franse GP. En dat terwijl iedereen had verwacht dat Mercedes de voorste rij zou claimen.

Wie pakt er pole position? Wie bezetten de overige 5 plaatsen? Geef in de GP Racegame nu jouw voorspelling op en zet de eerste stap naar de winst van € 2.500,-. Invullen doe je hier.

Beeld: Pro Shots / SIPA USA