Skip to main content

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het beantwoorden van de 10 vragen, geven wij je voor elke race enkele statistieken en blikken we terug op de race van vorig jaar. In deze blogpost lees je meer over de Grote Prijs van Canada 2019.

We hebben er vanwege Corona twee jaar op moeten wachten maar komend weekend keert de F1 eindelijk weer terug op het Circuit Gilles- Villeneuve voor de Grote Prijs van Canada. Een race waar zowel Michael Schumacher als Lewis Hamilton recordhouder zijn voor wat betreft het aantal overwinningen: beiden hebben ze deze race 7 keer op hun naam geschreven.

Zoals gezegd vond in 2019 de laatste Canadese race plaats dus hoog tijd om terug te blikken op die race.

 

Kwalificatie
Het is al even geleden maar het was Sebastian Vettel die in zijn Ferrari pole position wist te pakken, voor Lewis Hamilton. Max Verstappen kwam er helemaal niet aan te pas. Hij was genoodzaakt zijn vliegende ronde af te breken door een crash van Kevin Magnussen. Verstappen haalde Q3 niet en kwalificeerde zich op de 11e plek. Maar op de grid mocht Verstappen vanaf plek 9 starten.

Na de kwalificatie kreeg Sainz namelijk een gridstraf van 3 plekken waardoor hij zich buiten de top 10 werkte. Verstappen schoof hierdoor een plekje op. Maar omdat Magnussen besloot vanuit de pits te starten, kon Verstappen de race aanvangen vanaf plek 9.

Race
Voor Hamilton begon de race nerveus. Het team werkte tot vlak voor de start nog aan zijn auto. Bij de formatieronde kwam hij niet gemakkelijk weg en hij vroeg zijn team dan ook om te controleren of er iets mis was met de hydrauliek. Voor zijn start maakte het echter geen verschil; net als de rest van het veld was hij goed weg. Vettel rijdt snel weg bij Hamilton, al in de 3e ronde was Hamilton uit de DRS van zijn voorganger.

Verstappen weet Norris in de 6e ronde te pakken en rijdt veilig bij hem weg. En dat was maar goed ook want Norris krijgt 3 rondes later een mechanisch defect en moet zijn auto parkeren. Verstappen werkte zich langzaam naar voren terwijl aan de top er weinig veranderingen waren. Vettel bleef de race leiden en Hamilton bleef volgen. Ook de pitstops maakten daarin geen verschil.

Hamilton opende de aanval vanaf de 40e ronde. Hij zit Vettel op zijn hielen die op zijn beurt de druk voelt toenemen. Met als gevolg dat hij in ronde 47 van de baan ging. Hij wist net voor Hamilton weer terug te keren. In de 58e ronde kreeg Vettel te horen dat hij een time penalty van 5 seconden kreeg voor zijn actie. Hij wist dat hij moest trappen voor wat hij waard was: zijn voorstand op Hamilton op dat moment bedroeg slechts 2,5 seconden.

In de rest van de race slaagt Hamilton er niet in om voorbij Vettel te komen. Maar dat was misschien ook niet zijn doel. In de wetenschap dat Vettel 5 seconden straf kreeg, moest Hamilton er vooral voor zorgen dat hij binnen die 5 seconden bleef om uiteindelijk de race te kunnen winnen. En zo geschiedde: Vettel komt als eerste over de streep maar vanwege zijn straf schuift hij door naar de 2e plaats. Hamilton staat dus op 1 en Leclerc pakt de 3e plaats.

Verstappen wist de schade enigszins te beperken door als 5e over de finish te komen.

 

 

Credits foto: Pro Shots / Zuma Press