Skip to main content

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het beantwoorden van de 10 vragen, geven wij je voor elke race enkele statistieken en blikken we terug op de race van vorig jaar. In deze blogpost lees je meer over de Grote Prijs van Azerbaijan van 2021.

It’s raceweek! En komend weekend keert de F1 weer terug naar Azerbaijan. Op de straten van de hoofdstad Baku zal zich ongetwijfeld een spannend race gaan voltrekken. De race van 2021 staat bij velen in het geheugen gegrift als een waar spektakelstuk. We blikken kort terug op die spannende race.

Pole
Pole position was voor Leclerc en naast hem op de grid stond Hamilton. Verstappen kon de race vanaf de 3e plek beginnen. Het duurder niet lang voordat zowel Hamilton als Verstappen de polesitter konden inhalen. Hamilton leidde de race totdat hij naar binnen ging voor zijn pitstop. Die was erg traag waardoor zowel Verstappen als Perez vóór Hamilton op de baan kwamen. De Nederlander slaagde erin om zijn voorsprong te vergroten tot 7 seconden.

Herstart na klapband van Stroll
Op het rechte stuk kreeg Lance Stroll in de 30e ronde een klapband. Dit leidde tot een rode vlag en de race werd stilgelegd. Bij de herstart had Verstappen goede papieren; hij reed 5 seconden weg van Perez en Hamilton. Niets leek hem in de weg te staan om er met de overwinning vandoor te gaan. Maar op 5 rondes voor de finish, overkwam hem hetzelfde als Stroll: Verstappen knalde de muur in na een klapband.

Hamilton schiet rechtdoor
Op dat moment leek het voor Hamilton goed uit te pakken: zijn grootste concurrent in het kampioenschap zou puntloos naar huis gaan en Hamilton had een goede positie om de race te herstarten achter Perez, van een tweede positie.  Hij hoefde maar 5 rondes tot de finish. Bij de herstart ging Hamilton er als een raket vandoor en nog voor de eerste bocht, had hij Perez al ingehaald. Maar toen ging het mis. In de eerste bocht verremde hij zich en schoot Hamilton de baan af. Uiteindelijk wist hij als 15e over de finish te komen en ging ook hij puntloos naar de volgende race. Sergio Perez wist de Red Bull als eerste over de finish te brengen en dit was meteen zijn eerste winst voor Red Bull.

Naast Perez stonden ook Sebastian Vettel (2e) en Pierre Gasly (3e) op het erepodium.