Skip to main content

Met het Silverstone raceweekend voor de boeg, is het een goed moment om naar een aantal opvallende statistieken te kijken. Deze informatie kun je natuurlijk ook gebruiken voor het beantwoorden van de 10 vragen in de GP Racegame.

Kan Hamilton een nieuw record zetten?
Hoewel Lewis Hamilton dit seizoen niet serieus mee doet om de punten, is hij de laatste tijd wel aan een kleine opmars bezig. Dat hij dit weekend voor een thuispubliek rijdt, zal ongetwijfeld een grote motivatie zijn om op de zaterdag alles uit de kwalificatie te halen. Als hij zich van een pole position weet te verzekeren, is hij de eerste coureur die in een specifieke GP 9 keer pole weet te behalen. Daarnaast won Hamilton 7 van de laatste 8 GP’s op Silverstone. Maar tegelijkertijd is er ook nog een andere opvallende Hamilton-statistiek: Hamilton kan voor het eerst in zijn carrière puntloos blijven in 11 opeenvolgende races.

Verstappen al kampioen?
Max Verstappen lijkt dit seizoen een droomseizoen te hebben. De Nederlander heeft op dit moment een voorsprong van 46 punten in het rijdersklassement. Nog nooit is een coureur er niet in geslaagd om wereldkampioen te worden ná een voorsprong van minstens 46 punten. In totaal heeft Verstappen al 26 GP’s gewonnen en hiermee bezet hij de 9e plaats in de lijst van de coureurs met de meeste overwinningen. Als Verstappen dit weekend de race weet te winnen, komt hij op gelijke hoogte met icoon Jackie Stewart. Met een winst van Verstappen, of Perez, is Red Bull weer een stapje dichterbij de laatste succesvolle reeks van GP-overwinningen. In 2013 wist Sebastian Vettel voor de Oostenrijkse renstal een uniek record neer te zetten door 9 races op rij op zijn naam te zetten.

Jubileum voor Sainz
Hoewel Carlos Sainz, die dit weekend voor de 150 keer sinds zijn debuut aan de racestart kan verschijnen, dit seizoen nog geen GP heeft gewonnen, is hij wel samen met Verstappen de enige coureur die dit seizoen bij alle kwalificatiesessies Q3 wist te halen. Ook Sergio Perez en Charles Leclerc waren op de goede weg maar beiden zagen deze Q3 kwalificatiereeks doorbroken worden in Canada. Dit seizoen heeft Fernando Alonso zijn teamgenoot Esteban Ocon al 6 keer te verslagen als het gaat om de kwalificatie. In de 9 kwalificaties die we dit jaar hebben gehad, wist Ocon slechts 3 keer beter te presteren dan de veteraan Alonso. Maar als we kijken naar de races van dit jaar, is het voordeel voor Ocon: Alonso heeft slechts twee keer een hogere finishpositie gerealiseerd dan Ocon.

Constante streak van Russel
Tot slot kan ook de opmerkelijke statistiek van George Russel niet onbenoemd blijven. De Brit en teamgenoot van Hamilton, is de enige coureur die dit seizoen alle 536 raceronden heeft afgelegd. Daarnaast is hij in 9 GP’s in de top 5 geëindigd. Hij is ook de enige coureur die in dit raceseizoen alle races hoger is geëindigd dan zijn startpositie. In totaal heeft hij dit seizoen al 31 plaatsen veroverd. Dat staat in schril contrast met de resultaten van Mick Schumacher: hij heeft al 30 keer een F1 race gereden maar heeft nog nooit één WK-punt weten te verzamelen. Wellicht komt daar na zondag verandering in.

Beeld: Pro Shots / Panoramic
Data: Gracenote