Skip to main content

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen met het beantwoorden van de vragen voor de GP Racegame, hebben we weer een aantal interessante feiten voor je uitgezocht met betrekking op dit historische circuit.

Komend weekend is de laatste F1 race voor de zomerstop. De GP van Hongarije staat vaak garant voor een mooie race en dat zal komend weekend ongetwijfeld niet anders zijn. Zo was er de race van vorig jaar waar de 1e bocht meer weg had van een bowlingwedstrijd. En Lewis Hamilton die als énige coureur niet uit de pits startte na de herstart. Maar velen zullen zich ook nog wel de race van 2011 herinneren. Die race is de boeken ingegaan als de race met de meeste pitstops ooit: het waren er 88!

Jos Verstappen eerste Nederlander op F1 podium
In 1986 wist voormalige F1 baas Bernie Ecclestone zijn droom te realiseren met een race achter het ijzeren gordijn. Hoewel hij zijn pijlen destijds op Rusland richtte, verlegde hij zijn aandacht naar Hongarije toen bleek dat dit land graag een circuit wilde bouwen. Het circuit, net buiten de hoofdstad Boedapest,  werd in no time uit de grond gestampt en na 8 maanden kon er al een race georganiseerd worden.  Sinds de eerste race in 1986 is hier elk jaar een race gereden en dit weekend is dat alweer de 37e keer. Het circuit wordt ook wel het Monaco zonder Muren of het Mickey Mouse circuit genoemd. Dit komt vanwege de vele aaneen lopende bochten en de hobbelige ondergrond. De eerste winnaar van de Grote Prijs van Hongarije is Nelson Piquet, de schoonvader van Max Verstappen.

Het circuit heeft een lengte van 4.381 kilometer (sinds 2003) en telt 14 bochten. Op dit circuit behaalde Jos Verstappen als eerste Nederlander ooit een F1 podium. Hij zette deze prestatie voor de geschiedenisboeken neer in 1994. Max Verstappen wist nog niet eerder in Hongarije te winnen maar hij mocht wel in 2019 en in 2020 als tweede naar het podium. Op de Hungaroring wist Max Verstappen in 2019 zijn allereerste position te behalen.

Nieuwe records voor Hamilton in het verschiet
De paddock strijkt alweer voor de 37e keer neer op de Hungaroring. Absoluut recordhouder voor de winst van deze race is Mercedes coureur Lewis Hamilton; hij won deze GP al 8 keer. Als hij deze editie ook weet te winnen, zet hij weer een nieuw record door een specifieke race 9 keer te winnen. Het huidige record deelt hij met de legendarische Michael Schumacher die een specifieke GP 8 keer won. Met de kwalificatie lonkt een ander record voor de Brit: hij kan dan de eerste coureur zijn die 9 keer een pole position in een specifieke GP weet te veroveren. Het record voor de snelste ronde in Hongarije staat ook op naam van Hamilton. Hij wist zijn Mercedes in 2020 in een tijd van 1:16:627 over de baan te jagen.

Als we kijken naar de team ranking, zien we dat het team van McLaren al 11 keer op het hoogste Hongaarse racepodium gestaan. Het team wordt gevolgd door Williams en Ferrari met elk 7 Hongaarse wins.

Grote Prijs van Hongarije 2022
Wie gaat de Grote Prijs van Hongarije 2022 winnen? Is het Max Verstappen? Je kunt nu jouw voorspellingen invullen bij de GP Racegame. Heb jij alle voorspellingen goed, dan win je € 2.500,-! Dus klik hier en bezorg jezelf een extra portie vakantiegeld!

 

Beeld: Pro Shots / Panoramic
Data: Gracenote