Skip to main content

Komend weekend is de Grote Prijs van Italië. Deze GP wordt voor de 73e keer gehouden. Samen met de GP van Groot-Brittannië is dit één van de races die elk jaar sinds 1950 is georganiseerd. Een race met de nodige historie dus.

Wist je dat het circuit in Monza het record heeft voor de meeste F1-races op 1 circuit? Alleen in 1980 werd de GP gereden op het circuit van Imola. In totaal zijn er 72 races op Monza geweest terwijl Monaco er 68 heeft gehouden en Silverstone op 56 races staat.

Lewis Hamilton en Michael Schumacher zijn de recordhouders als het gaat om het winnen van de GP van Italië. De legendarische F1-coureurs stonden allebei 5 keer op het hoogste, Italiaanse race podium. Op de tweede plaats staat Seb Vettel met 3 gewonnen races en Alonso met 2.

Eén van de historische momenten in de race van vorig jaar, was het veelbesproken incident tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. In ronde 26 botsten de twee coureurs, die op dat moment in een felle titelstrijd waren verwikkeld, en eindigde de race voor beide kemphanen in een tranendal. De Red Bull van Verstappen eindigde bovenop de Silver Arrow van de toenmalig regerende wereldkampioen Hamilton.

In Monza zag Verstappen dat Hamilton vlak voor hem na een pitstop terugkwam op de baan. Verstappen wilde koste wat kost vóór de Brit op de baan zijn en zette in bocht 1 zijn auto buitenom. Maar Hamilton deed de deur dicht bij het insturen in bocht 2. De twee coureurs raakten elkaar en schoten van de baan. Het resultaat: een ongelooflijk beeld van 2 op elkaar gestapelde auto’s. Beide coureurs kwamen er zonder serieuze klachten van af.

Beide coureurs gingen puntloos naar huis; iets wat beide kemphanen in de heftige titelstrijd zich niet konden veroorloven. Op de hoogste trede van het podium in 2022 stond niemand minder dan Daniël Ricciardo. Lando Norris nam de 2e plek in en op de 3e plek eindigde Valtteri Bottas.

Beeld: Pro Shots / Panoramic